De meest onderschatte vorm van pijnbestrijding ~ WATER

Toen je ontdekte dat je zwanger was en ging nadenken over de geboorte van je baby, heb je toen gedacht aan water als een optie voor pijn management?

Je zult niet de enige zijn die deze vraag met “nee” beantwoord.

De voordelen zijn enorm

2016-02-26 Wiktor-23De sfeer in een kamer veranderd gelijk wanneer je er een bevalbad in plaatst. Stemmen worden zachter, de moeder is kalm en iedereen om haar heen is minder gespannen.
Het effect van drijfvermogen in het water zorgt ervoor dat de moeder makkelijk kan bewegen. Niemand hoeft haar te helpen om een andere houding aan te nemen. Haar lichaam bepaald de beweging die ze maakt. Beweging helpt ook om het bekken te openen waardoor de baby verder kan indalen. Wanneer een vrouw tijdens de bevalling ontspant in een warm bad heeft ze geen last van de zwaartekracht die aan haar lichaam trekt. Het water zorgt ervoor dat haar lichaam gewichtloos aanvoelt. Ook gevoeligheid en irritaties voor de omgeving, die veel vrouwen tijdens de bevalling voelen in hun lichaam, zijn veel minder door invloed van het water. Het water zorgt namelijk voor minder zintuigelijke stimulatie, waardoor de vrouw minder geprikkeld wordt door de dingen om haar heen.

Wanneer een vrouw tijdens haar bevalling ontspannen is zal zij minder snel stress gerelateerde hormonen aanmaken. Hierdoor krijgt haar lichaam de ruimte om endorfine aan te maken. Endorfine is de natuurlijke pijnstiller van het lichaam. Een vrouw die tijdens haar bevalling lichamelijk ontspannen is, is mentaal ook meer ontspannen. Omringd zijn door water geeft ook een vorm van privacy en biedt een omgeving waarin de vrouw zich veilig voelt. Dit gevoel van veiligheid is ook erg belangrijk voor de voortgang van het geboorteproces.

Veel vrouwen en verloskundigen erkennen het pijnstillende effect van water. De effecten zijn duidelijk zichtbaar wanneer je een vrouw weeën ziet opvangen in het water of onder de douche. Veel vrouwen die in water zijn bevallen, of water gebruikt hebben tijdens de bevalling, kunnen zich niet voorstellen om ooit zonder water te bevallen.

Onderzoek heeft aangetoond dat er diverse positieve aspecten zijn aan bevallen in het water.

 • Water maakt bewegen eenvoudiger en helpt de moeder om gedurende de bevalling een positie aan te nemen die comfortabel aanvoelt.
 • Water kan het geboorteproces versnellen
 • Verlaagd de bloeddruk
 • Geeft de moeder meer het gevoel van autonomie
 • Significante pijnstilling
 • Stimuleert ontspanning
 • De moeder behoud haar energie
 • Medische pijnstilling en interventies zijn minder nodig
 • Biedt een veilige omgeving voor de moeder
 • Maakt het perineum soepeler en kan de kans op inscheuren verminderen
 • Een rustigere start voor de baby

Is het gevaarlijk? 2016-10-11 Santi-11

Hoewel bad bevallingen steeds meer geaccepteerd worden, hebben medici een lange tijd beweerd dat in water bevallen gevaarlijk is. Er gingen diverse ongegronde mythen de rondte over bevallen in water. Dit zorgde ervoor dat de optie voor een water bevalling niet overal beschikbaar was. Nog steeds zijn er veel verloskundigen in Nederland die bang zijn voor het begeleiden van een bad bevalling. De angst voor infectie of het niet kunnen meten van bloedverlies en het moeten toepassen van “hands-off” tijdens de bevalling zijn enkele redenen voor het niet durven begeleiden van bad bevallingen.

Klik op onderstaande link voor een wetenschappelijk artikel en onderzoek over de veiligheid van in bad bevallen: Evidence Based Birth

Misschien zie je jezelf nog helemaal niet in bad bevallen. Maar, zoals een Engelse uitdrukking zegt: “let’s not throw the baby out with the bathwater.” Je hoeft niet te bevallen in bad – hoewel dat ontzettend mooi kan zijn – je kan het water ook alleen gebruiken als een vorm van pijnbestrijding.

In de afgelopen twee jaar zijn de opties voor het gebruik van water tijdens de bevalling enorm gegroeid. En zeker in de regio waarin ik werk: Den Haag, Delft en Rotterdam. Verloskundigen worden getraind in water bevallingen en ook de ziekenhuizen zien een stijging in de vraag ernaar. Maar hoewel het steeds populairder wordt, de mogelijkheden zijn nog beperkt. (In mijn volgende blog vind je een overzicht van de ziekenhuizen in eerdergenoemde steden en de mogelijkheden die daar zijn voor een water bevalling).

Ook de douche wordt vaak vergeten als optie voor pijnbestrijding en de voordelen ervan worden veelal onderschat. Vrouwen staan tijdens de bevalling soms wel uren onder de douche, dit kan enorm helpen in het bestrijden van de pijn. Bijna alle ziekenhuizen hebben in de bevalkamer een aangrenzende douche. Een fantastische optie voor pijnmanagement.

 

2015-05-05 Jim-23Is water oprecht een effectieve vorm van pijnbestrijding?

Ik heb bij zo veel badbevallingen gezien dat de vrouw een zucht van verlichting slaken op het moment dat ze het water instappen. Het effect van het warme water op het lichaam is enorm, waardoor de vrouw veel minder pijn ervaart. Het zware gevoel van haar zwangere lichaam verdwijnt en bewegen gaat gemakkelijker waardoor de juiste houding vinden eenvoudiger wordt. Het warme water zorgt ervoor dat het lichaam ontspant en de weeën worden vaak omschreven als minder pijnlijk.

Rianne, kortgeleden een cliënt van mij, vertelt het volgende over haar ervaring:

“Ik herinner mij nog steeds het moment dat ik in het water ging. Het warme water maakte een enorm verschil, ik voelde me meer ontspannen, kalm en gefocust. Ik kon veel beter in mijn eigen “bubbel” blijven. Buiten het bad had ik hulp nodig om de weeën op te vangen. Maar vanaf het moment dat ik in het beval bad zat had ik minder hulp nodig bij het opvangen van de weeën en ik voelde mij minder onrustig. Het water hielp enorm om de pijn van de weeën te verminderen. Als ik de pijn een cijfer zou moeten geven: een 8/10 buiten het water, op het moment dat ik in het water ging werd dit al snel een 4/10.”

Rianne beviel uiteindelijk niet in bad van haar dochter. Ze heeft absoluut geen spijt van alle extra handelingen die nodig waren, als het huren van een beval bad, deze meenemen naar het geboortecentrum en het opzetten ervan (door haar partner). De pijn van de weeën was zoveel minder door het water waardoor het dat allemaal waard was.
Dus waarom zou je water niet overwegen als pijnbestrijding tijdens de bevalling? Bespreek de opties met je verloskundige. Eén ding is zeker, geen enkele vrouw heeft gezegd dat het toepassen van water als pijnbestrijding tijdens de bevalling tijdverspilling of verspilde energie is geweest.
* Onthoud wel dat wanneer je bevalt onder medische indicatie, en dus onder begeleiding van een gynaecoloog, dat een water bevalling vaak niet tot de mogelijkheden behoort. Ook al heeft het ziekenhuis van je keuze een beval bad ter beschikking. Een bad bevalling is veelal alleen mogelijk onder begeleiding van een eerstelijns verloskundige. Meer informatie hierover vind je in mijn volgende blog.

2014-04-12 Violeta-6

Volgende blog: Waar en met wie kan ik een water bevalling hebben?

In de volgende blog vind je een uitgebreid overzicht van de ziekenhuizen in regio Rotterdam, Den Haag en Delft met de opties voor een water bevalling.

facebook marketing