06 54252443
sophie@doulasophie.nl

Hoe werkt dat nou echt? Een badbevalling!

Hoe bereid je je mentaal voor op een badbevalling?

Start met het voorbereiden van je gedachten. Wat is je motivatie voor een water bevalling en wat zijn je verwachtingen? Vraag jezelf af waarom je kiest voor een waterbevalling, doe je dit voor jezelf of kies ervoor omdat iemand anders dit van je verwacht? Blijf daarnaast flexibel en hou je er niet te veel aan vast dat de geboorte op een bepaalde manier moet gebeuren. Bedenk ook hoe je je zult voelen als je baby toch niet wordt geboren in het water. Een geboorte is niet te plannen en er bestaat altijd een kans dat de bevalling anders verloopt dan je had verwacht. Dus hou niet te nauw vast aan je droom voor een water bevalling en onderzoek de verschillende opties en alternatieven. Hoe meer je weet en je jezelf openstelt voor diverse opties, hoe meer flexibel je zult zijn met hetgeen dat op je pad zal komen. Dit zorgt voor minder spanning en een fijne bevalling ervaring.

Welke temperatuur moet het water hebben?

2017-waterbirth-3

De temperatuur van het water moet liggen tussen de 35 en 38 graden Celsius, afhankelijk van jouw voorkeur. Wanneer het water te koud is zal je lichaam gespannen worden en teveel energie gebruiken om warm te blijven. Wanneer het water daarentegen te warm is voel je je slaperig, oververhit en je kunt uitgedroogd raken. Ook kan je bloeddruk dalen waardoor je flauw kunt vallen en je hebt een grotere kans op nabloedingen. Als je de warmte alleen lokaal wilt voelen, bijvoorbeeld op je rug, kun je gebruik maken van warme doeken. Je kunt koude washandjes gebruiken om je gezicht mee af te koelen. Het is heel normaal om het tijdens de bevalling het ene moment warm te hebben en daarna weer koud. Het lichaam werkt hard om de baby geboren te laten worden, hou hier rekening mee.

Wanneer ga je in bad?

2017-waterbirth-pain-managementEen vrouw moet aangemoedigd worden om het bad te gebruiken wanneer zij daar behoefte aan heeft. Maar wanneer ze te vroeg besluit om in het water te gaan, op een moment dat de weeën nog niet heel sterk zijn en er nog veel tijd tussen de weeën zit, kan het warme water ook zo ontspannend werken dat het geboorteproces juist wordt vertraagd. Je kunt het beste wachten tot het moment dat je een sterke drang voelt om het water in te gaan of wanneer de weeën echt goed zijn begonnen en je in de actieve fasé van bevallen bent. Sommigen adviseren om pas in het water te gaan bij 5cm ontsluiting. Hierdoor gebruik je het water als pijnbestrijding op het moment dat je dit waarschijnlijk het hardst nodig hebt. Wanneer het geboorteproces vertraagd op het moment dat je nog niet in het water zit, probeer dan juist door in het water te gaan het proces weer op gang te brengen. Wanneer het geboorteproces vertraagd terwijl je in het water zit, ga er dan uit, leeg je blaas en loop wat rond om het proces weer op gang te brengen. Vaak is het de verandering van omgeving dat ervoor zorgt dat de bevalling weer voortzet. Het lichaam van elke vrouw is anders. Het eerste uur van ontspanning in het water is vaak het meest effectief en kan ervoor zorgen dat de ontsluiting sneller verloopt.

Wat te eten en drinken?

2017-01-28 Re-do Jim waterbirth-4Het is belangrijk om te blijven drinken. Vraag je partner om je hieraan te herinneren om uitdroging te voorkomen. Uitdroging kan resulteren in vermoeidheid en een verminderende werking van de baarmoeder. Bewezen is dat voldoende eten en drinken tijdens de bevalling het gehele geboorteproces met wel 90 minuten kan versnellen. Eet licht verteerbaar voedsel.

Houdingen in het water.

Probeer verschillende houdingen in het water uit. Denk aan gehurkt, zittend of liggend (met je gezicht naar het water of omhoog). Je lichaam zal je sturen om een houding aan te nemen die comfortabel voelt. Sommige vrouwen vinden het fijn om met hun partner in het water te zitten, ze kunnen zich vasthouden aan de partner en hij dient als een soort anker. Andere vrouwen hebben juist de voorkeur om alleen in het water te zitten.

Wanneer gaat de baby voor het eerst ademen?

2017-01-28 Re-do Jim waterbirth-5Een baby gaat pas ademen wanneer het gezichtje boven het water komt en de huid in contact komt met lucht. Onder water krijgt de baby zuurstof via de navelstreng, net als tijdens de gehele zwangerschap. Bespreek dit geboorte moment met de verloskundige. Veel verloskundigen geven de vrouw de tijd om de baby zelf aan te pakken. Andere verloskundigen (veelal met wat minder ervaring met water bevallingen) hebben de voorkeur om de baby juist direct uit het water te halen. Vaak heeft de moeder een natuurlijke respons om de baby direct uit het water te nemen en op haar borst te leggen. Wanneer ze vooraf heeft nagedacht over dit moment kan het zijn dat ze de baby wat langer onder water houdt. Ze kijkt eerst nog even naar haar baby voordat ze het boven water brengt. Zolang de baby nog volledig onder water is, is dit geen probleem en veilig om te doen. Onthoud dat de grote voordelen van water al zijn bereikt op het moment dat de baby geboren is. Sommige baby’s die in het warme water worden geboren zijn zo kalm bij de geboorte dat ze nog niet ademen. Zachtjes over de rug aaien of in het gezicht blazen zorgt voor de eerste ademhaling. Geboren worden in het warme water zorgt voor een zachte overgang voor de baby en daarom hebben ze soms net wat extra tijd nodig om letterlijk te landen op aarde.

De placenta

2017-01-28 Re-do Jim waterbirth-12Sommige vrouwen vinden het fijn om nog even in het warme water te blijven om te genieten van het moment en om te binden met de baby. De meeste vrouwen willen juist snel uit het water en lekker in een warm bed. De nageboorte van de placenta kan in het water plaatsvinden, maar sommige verloskundige hebben de voorkeur dat dit buiten het water gebeurd. Door het water is het lastig om het bloedverlies te kunnen bepalen. Wanneer het tijd is voor de nageboorte kan de verloskundige je vragen om uit het water te komen. Bespreek vooraf waar beiden zich comfortabel bij voelen.

Zorg er voor dat je terug komt voor:

  • Deel 4: Top Tips voor een badbevalling
  • Deel 5: Je kinderen bij je badbevalling

Comments are closed.

facebook marketing