06 54252443
sophie@doulasophie.nl

Kinderen bij de bevalling

Denk je er over na om je kind(eren) bij je bevalling aanwezig te laten zijn? Heeft je kind ooit eens interesse getoond in het zien geboren worden van een baby? Is het moeilijk om opvang voor je kinderen te regelen rondom de bevalling? Zou je je kinderen graag willen betrekken bij het geboorteproces van hun broertje of zusje? Zou je graag je kind de herinnering aan de geboorte van zijn/haar broertje/zusje cadeau geven? Zou je het nieuwste lid van jullie gezin gezamenlijk willen verwelkomen?
Welke reden je ook hebt waardoor je het overweegt om je kind(eren) bij de bevalling aanwezig te laten zijn, ik hoop dat je hier wat tips zult vinden, die je zullen helpen om het een vreedvol en herinneringswaardige gebeurtenis te maken, voor jou en je kind(eren).

Graag deel ik mijn ervaringen met cliënten die hun kinderen bij de bevalling aanwezig hadden. Toevallig waren al deze bevallingen thuisbevallingen waarbij de baby in bad geboren werd. Op één of andere manier verlopen badbevallingen rustiger en daardoor vriendelijker om bij aanwezig te zijn. Als je ooit bij een badbevalling aanwezig bent geweest, snap je dat ik zeg dat deze type bevalling het meest kindvriendelijke soort bevalling is om als kind bij aanwezig te zijn.

Hier zijn wat tips om je kind(eren) voor te bereiden op de aanwezigheid bij de bevalling:

 • Doe alsof een bevalling de normaalste zaak van de wereld is, want in de beleving van je kind is dat ook zo. Er zit een baby in jouw buik en die moet er ook een keertje uit! Een kind die ouder is dan twee jaar, snapt dit. Dus waarom zou je niet gewoon vertellen hoe dit gebeurd?
 • Bekijk samen met je kind(eren) een aantal, met zorg uitgekozen, you-tube bevallingsfilmpjes. Deze bevallingsfilmpjes bevatte het liefst ook situaties waarbij er kinderen bij de bevalling aanwezig waren.

Hier vind je mijn favoriete links naar dit soort geboortes.

Thuis waterbevalling

3e kind thuis geboren

Thuisbevalling met kinderen

Thuis waterbevalling als gezin

Waterbevalling

 • Als je een badbevalling op het oogt hebt, betrek je kind(eren) dan in de voorbereidingen. Zo kun je gezamenlijk eens het bevalbad uittesten. Zo kan je dit een mooie herinnering maken voor je kind(eren). In deze familie werd elk kind in hetzelfde bevalbad geboren, waardoor het een traditie werd om het bevallingsbad vlak voor elke aankomende bevalling met het gehele gezin te testen.
 • Praat eerlijk over hoe een bevallende moeder zich gedraagt tijdens het krijgen van haar kindje. Vertel dat het normaal is dat je dan soms scheld, diep ademt, huilt, heel geconcentreerd kan zijn en daardoor soms niet kan praten.
 • Praat eerlijk over hoe een baby in de buik groeit en hoe het huisje van de baby in de baarmoeder er uit ziet. Praat dus over de moederkoek/placenta en hoe deze er ook uit moet komen nadat de baby er uit is. Vertel dat dit gepaard gaat met bloedverlies en dat dit niet eng is maar er bij hoort.
 • Maak een plan met je kind(eren) voor als de bevalling ’s nachts plaats vind. Maken jullie je kind(eren) wakker en wat zal er gebeuren als je dat doet? Wat verwacht je van je kind(eren)? En op welk moment maak je ze eventueel wakker? Etc.

Kinderuitspraken ~ prachtige uitspraken gemaakt door kinderen bij deze bevallingen waar ik bij was:

Een driejarig meisje zei tegen haar moeder, nadat ze bij bedtijd was voorgelezen; “Mam, poep mijn kleine zusje eruit vanavond alsjeblieft” Later die nacht maakte haar vader haar wakker een paar minuten nadat de baby geboren was, zodat ze haar kleine zusje kon ontmoeten. En het eerst wat ze met een brede moeder tegen haar moeder zei was; “Mam, het is je gelukt! Je hebt de baby uitgepoept!”

 

Nadat een driejarige jongen over het randje van het bad gluurde en zag hoe het hoofdje van de baby geboren werd, zei de jongen snel; “Oké, ik ga weer verder met mijn auto’s spelen”

 

 

 

 

Een tijdje nadat de baby was geboren zei vijfjarige grote zus; “Wanneer komt het huisje van de baby eruit? Ik wil het huisje ook graag zien! Zeg je het als het huisje eruit komt?”

 

 

 

Dingen om over na te denken:

 • Hoe zal het invloed hebben op jou als je weeën hebt en je kind(eren) lopen de kamer in en uit? Word je er rustig van dat ze in de buurt zijn of krijg je er stress van? Als je antwoord bevestigend is op het laatste, dan is het misschien verstandig om je kind(eren) pas nadat de baby geboren is bij de bevalling aanwezig te laten zijn.
 • Hoe reageren je kind(eren) als ze jou zichtbaar pijn zien hebben?
 • Projecteer niet jouw angsten over hoe je denkt dat je kind(eren) zullen reageren op je kind(eren), maar probeer te luisteren naar hoe zij denken dat het zal zijn. Dit kan ook een mooi moment zijn om te bespreken wat je eventueel van ze verwacht.
 • Bedenk een plan voor extra opvang voor je kind(eren) als je naar het ziekenhuis moet. Je hebt altijd een back-up plan nodig. Wie begeleid de kinderen? Wat verwacht je van je kinderen als een acute situatie zich voordoet? Bespreek je dit van te voren met je kind(eren) of doe je dat op het moment dat het zich voordoet?
 • Niet iedereen denkt hetzelfde over aanwezigheid van kinderen bij een bevalling. Bedenk je hoe je om zult gaan met reacties van de omgeving. Het kan zijn dat je kind na de bevalling in volledige details aan iedereen verteld dat hij/zij bij de bevalling was en hoe dit ging (en wat hij/zij er van vond). Het kan echter ook zijn dat je kind er helemaal niet met anderen over praat, ook niet als er naar gevraagd word. Als je een schoolgaand kind hebt, is het misschien handig om de juf/meester voor te bereiden, aangezien je kind er wellicht wat over zegt tegen leeftijdgenootjes. Dit geeft misschien lastige situaties voor de juf/meester (omdat niet alle ouders er thuis zo openlijk over praten) en door hierover met de juf/meester in gesprek te gaan, geef je hem/haar de kans hier van te voren over na te denken hoe hiermee om te gaan.
 • Misschien kan je overwegen om een extra persoon in huis te hebben die er speciaal is om de kind(eren) te begeleiden als jij aan het bevallen bent. Als je je partner kan missen als grootste steun tijdens de bevalling of als je geen andere optie hebt, kan je partner dit wellicht doen. In dit geval kan je misschien overwegen om extra steun voor jezelf in te schakelen zoals een doula of een familielid.
  Als je kind(eren) al wat ouder zijn hebben ze misschien minder behoefte aan een oppas die er speciaal voor hen is. Jij kent je kind(eren) het beste en kan dit het beste beoordelen.
 • Er is enige hoeveelheid aan flexibiliteit nodig, aangezien je nooit van te voren weet wanneer je bevalling zal beginnen en hoe je deze zal verlopen. Het kan stressvol zijn om jezelf vast te houden aan een plan in je hoofd dat het op één bepaalde manier zal verlopen. Om een voorbeeld te geven, zal het moment van de dag waarop de bevalling begint en plaatsvind invloed hebben. Sommige ouders besloten om de kind(eren) niet wakker te maken ’s nachts, maar direct na de geboorte van de baby pas wakker te maken.

Mijn observatie van bevallingen waarbij kinderen aanwezig waren is dat kinderen een bevalling zien als een heel natuurlijk iets. Ze spelen even, komen dan even kijken om vervolgens een knuffel te geven of een ander lief gebaar te maken en gaan daarna weer even een tijdje door met andere bezigheden. Misschien zien ze het moment dat de baby geboren wordt, misschien niet. Het moet hun keuze zijn op dat moment. Misschien wil je de kinderen om je heen hebben als je de weeen aan het opvangen bent, misschien wil je ze pas uitnodigen om te kijken als de baby er al is. De keuze is aan jou!

Ik wens jullie een mooie bevalling toe hoe je ook kiest om de kleine te verwelkommen in jullie gezin.

Comments are closed.

facebook marketing