Waar en met wie kan ik in water bevallen?

Het antwoord op deze vraag is niet zo simpel als het klinkt.

Allereerst zijn er verschillende manieren om een water bevalling te faciliteren.

Je kunt een beval bad huren en hierin thuis bevallen, je kunt het gehuurde beval bad meenemen naar een geboorte centrum of je maakt gebruik van een beval bad in het ziekenhuis. Kies je voor de laatste optie, dan bestaat er wel een kans dat je op het moment van bevallen geen gebruik kunt maken van het beval bad in het ziekenhuis. De faciliteiten voor een water bevalling in een ziekenhuis zijn vaak maar beperkt aanwezig. Wanneer dit gebeurt moet je helaas je wens voor een water bevalling los laten. Meer over het managen van verwachtingen van een water bevalling vind je in mijn volgende blog.

In de meeste ziekenhuizen en geboorte centra is er wel altijd een douche beschikbaar.

2016-09-18 Tula-1

De douche wordt vaak vergeten maar wordt vaker gebruikt door vrouwen die niet continue gemonitord hoeven te worden middels cardiotocograaf (CTG). De douche is ook een fantastisch en zeer effectieve vorm van pijnbestrijding. Vrouwen kunnen soms wel uren onder de douche staan en het kan echt helpen om met de pijn van de weeën om te gaan.

Kan het alleen met een verloskundige?

Helaas is een water bevalling alleen mogelijk voor vrouwen die bevallen onder begeleiding van een eerste lijn verloskundige. Met uitzondering van een paar ziekenhuizen verspreid over het land.
Niet elke verloskundige is getraind en voelt zich comfortabel bij het begeleiden van een water bevalling. Vraag daarom altijd je verloskundigen naar de mogelijkheden bij de praktijk waar je loopt. Wanneer zij hier niet positief op reageren zou je kunnen overwegen om een andere verloskundige te zoeken die wel ervaring heeft met het begeleiden van water bevallingen.


Wat gebeurt er wanneer je gaat bevallen met een medische indicatie?

2016-waterbirth with CTG

Draadloze CTG bij medische indicatie(VBAC)

Wanneer een vrouw onder controle staat bij een gynaecoloog gedurende haar zwangerschap is dit meestal in verband met een medische indicatie. Dit betekent in de meeste gevallen dat de baby gedurende de bevalling continue gemonitord zal worden middels een CTG. Hierdoor is het erg onwaarschijnlijk dat ze gebruik zal mogen maken van de douche tijdens de bevalling en een bad bevalling behoort zeker niet tot de mogelijkheden. Er zijn een aantal ziekenhuizen in Nederland waar het wel mogelijk is. Maar dit is bij hoge uitzondering en de mogelijkheden worden individueel beoordeeld. Informeer altijd na de mogelijkheden.

Het kan ook zijn dat er tijdens jou bevalling een medische indicatie ontstaat. Ook dan zal je waarschijnlijk de wens voor een badbevalling los moeten laten.

Draadloze CTG

Een klein aantal ziekenhuizen beschikt over draadloze CTG’s. En een nog kleiner aantal beschikt over waterbestendige CTG’s. Deze draadloze en waterbestendige CTG’s bestaan dus wel en zouden de optie om warm water toe te passen tijdens de bevalling mogelijk kunnen maken. Maar de kosten voor deze apparatuur zijn hoog en het wordt door het ziekenhuis veelal niet als prioriteit gezien.

Als je behoort tot een van de gelukkigen die wel een ziekenhuis in de buurt heeft die de optie geeft voor het gebruik van water in de 2e lijn, vraag na de mogelijkheden en protocollen. Angela was het wel. Je kunt het verhaal van haar VBAC waterbevalling hier lezen.

Vind hier een overzicht van de opties voor een water bevalling in Rotterdam, Delft en Den Haag.

waterBEVALLEN CORRECTIE

* Onthoud wel dat wanneer je bevalt onder medische indicatie, en dus onder begeleiding van een gynaecoloog, een water bevalling vaak niet tot de mogelijkheden behoort. Ook al heeft het ziekenhuis van je keuze een beval bad beschikbaar, een water bevalling is veelal alleen mogelijk onder begeleiding van een eerstelijns verloskundige.

Waar kan ik een bevelbad huren?

Sommige doula’s en verloskundigen verhuren bevelbaden. Anders kan je één online huren. Deze webshops hebben prima service.

https://www.bevalbaden.nl

https://www.oerbron.nl/bevalbaden/huurbaden

http://www.aveta-shop.nl/Geboortebaden

https://www.bevallenzonderzorgen.nl/webshop/

Volgende blog: Hoe werkt dat nou echt, een water bevalling?

Besef dat de situatie altijd kan veranderen en mogelijk je droom om in water te bevallen moet los laten…”

facebook marketing